علت سبز شدن گوشت ماهی

ماهی در دسته پروتئین‌های مفیدی است که مصرف آن برای سلامت همه گروه‌های سنی ضروری است. بهداشت گوشت ماهی و سلامت آن بسیار حائز اهمیت است و عدم نگهداری خوب و صحیح و فساد آن می‌تواند به مسمومیت‌های شدید و خطرناکی منجر شود. ماهی اگر تازه و سلامت باشد منبع عظیمی از مواد مغذی و مفید است که یک وعده غذایی رابه خاطره ای خوش طعم و دلچسب تبدیل می‌کند. اهمال در نگهداری صحیح و رعایت نکردن شرایط مناسب سبب می‌شود که این گوشت نیز مانند سایر گوشت‌ها دچار فساد شود.

سبز شدن ماهی

یکی از نشانه‌های فساد گوشت ماهی سبز شدن رنگ آن است. گوشت ماهی بر اثر نگهداری غیراصولی و فساد تغییر رنگ می‌دهد؛ در ابتدا تیره می‌شود و به ‌مرور زمان و پیشرفت این امر رنگی کبود و متمایل به سبز پیدا می‌کند. دلیل سبز شدن گوشت ماهی گسترش باکتری‌ها در سطح گوشت است. این باکتری‌ها می‌تواند برای انسان بسیارخطر آفرین باشد و مسمومیت‌های شدیدی ایجاد کند.

تصویر

جلوگیری از فساد و سبز شدن گوشت ماهی

نگهداری از گوشت ماهی حساسیت بیشتری نسبت به سایر گوشت‌ها را می‌طلبد و به دلیل بافتی که دارد بسیار در مقابل عوامل فساد آسیب پذیر است. برای جلوگیری از فساد ماهی و سبز شدن آن لازم است سلسله مراحلی از زمان صید و انتقال آن به بازار رعایت شود که البته این مرحله تحت کنترل مصرف کننده نیست و تنها با انتخاب صحیح فروشنده و برند می‌توان نسبت به آن اطمینان یافت. بعد از خرید نیز نگهداری صحیح آن و قرار دادن آن در دمای مناسب می‌تواند سلامت گوشت ماهی را تضمین کند.

بهترین حالت برای حفظ سلامت ماهی و نگهداری از آن انجماد بلافاصله پس از صید است. ازآنجایی‌که ماهی‌ها برای جابجایی و عرضه به بازارهای فروش در برخی موارد مسافت‌های طولانی‌ای را طی می‌کنند لزوم انجماد آن بیش‌ازپیش اهمیت پیدا می‌کند. همچنین، حمل ماهی‌ها نیز باید در ماشین های مخصوص و در دمای استاندارد اتفاق بیافتد تا به سلامت گوشت ماهی آسیبی وارد نشود.

تصویر

بعد از خرید ماهی نیز رعایت نکاتی توسط مصرف کننده به حفظ سلامت ماهی کمک می‌کند:

  • گر قصد مصرف سریع ماهی را دارید حتماً آن را در یخچال قرار دهید تا زمان مصرف فرا برسد.
  • مدت‌زمان مناسب برای نگهداری گوشت ماهی درون یخچال نهایتا دو روز است و اگر قصد نگهداری آن را در درازمدت دارید به هیچ عنوان آن را در یخچال نگهداری نکنید.
  • ماهی منجمد بعد از انجماد و قبل از مصرف به هیچ وجه نباید یخ زدایی شود. به عبارت دیگر ماهی تنها یک بار فرصت دیفراست شدن دارد و آن درست پیش از مصرف است.
  • دمای فریزر باید برای نگهداری بلندمدت ماهی مناسب باشد و چیزی حدود 18 درجه سانتی‌گراد زیر صفر باشد.
  • حداکثر زمان نگهداری ماهی منجمد در فریزر بسته به تاریخ درج شده روی بسته بندی از زمان صید تا حداکثر 12 ماه است. اما هر چه سریعتر مصرف شود طعم بهتری خواهد داشت. به عنوان مثال فیله ماهی سی بس از زمان تولید تا 12 ماه در فریزر قابل نگهداریست.
تصویر
  • برای نگهداری ماهی در فریزر باید آن را تمیز کرده و بشویید و به قطعات مناسب و متناسب مقدار مصرف تبدیل کنید.

لزوم خرید ماهی از مراکز معتبر

منجمد بودن ماهی الزاماً دلیلی بر سالم بودن آن نیست. باید ماهی را از مراکزی خریداری کنید که رعایت نکات بهداشتی از قبل از انجماد در آن رعایت شده باشد. امروزه شاهد حضور ماهی تازه و بسته بندی‌های فیله‌ ماهی منجمد هستیم که با رعایت نکات بهداشتی تولیدشده‌اند. از فروشگاه‌های معتبر می‌توانید برندهای خوش‌نام را پیدا و محصول مورد نظر خود را تنها از آنها خریداری کنید. در زمان خرید ماهی منجمد باید به نکاتی دقت کنید زیرا افراد سودجویی هستند که بدون رعایت نکات بهداشتی و اصولی این محصولات را به فروش می‌رسانند. در ادامه این مطلب با نکات مهم و اساسی درزمینه خرید ماهی منجمد آشنا خواهید شد.

تصویر

نشانه‌ها و علائم ماهی‌های یخ زده فاسد

دقت در نشانه‌هایی که گفته می‌شود سبب می‌شود که خریدی مطمئن داشته باشید همچنین دانستن این علائم سبب می‌شود که اگر ماهی را از فریزر خارج کردید و این علایم را در آن دیدید، از مصرف آن خودداری کنید.  پس از مطالعه این مقاله نشانه‌های سلامت ماهی را در مقاله‌ای با همین عنوان مطالعه کنید.

  • برخی ماهی‌ها بنابر دلایلی مرده‌اند و عده‌ای مبادرت به منجمد کردن آن‌ها می‌کنند. ماهی‌های مرده‌ای که به صورت منجمد درمی‌آیند دارای دهانی باز هستند و در رنگ پوست آن‌ها نسبت به حالت طبیعی تغییراتی مشاهده می‌شود.
  • ماهی‌های منجمد شده که دچار فساد شده‌اند پوستی تیره دارند و در حالت طبیعی چشمهایشان نیز تغییراتی مشاهده می‌شود. رنگ پوست ماهی و چشم آن باید حالت طبیعی و تازه داشته باشد.
  • نشانه‌های دیگر در زمان یخ‌زدایی ماهی‌های منجمد قابل مشاهده است. اگر درزمانی که ماهی را یخ‌زدایی می‌کنید شاهد خارج شدن خون از آن باشید احتمال فساد ماهی وجود دارد.
  • پوست ماهی منجمدی که دچار فساد شده است به سهولت کنده خواهد شد زیرا بافت درونی آن نرم و شل شده است.
  • نکته بعد، دقت به بافت گوشت ماهی یا فیله خریداری‌شده پس از یخ زدایی است. باید دقت داشته باشید که گوشت ماهی پس از انجماد حالتی آبدار داشته باشد و سفت نباشد. ماهی‌هایی که پس از یخ‌زدایی گوشتی سفت دارند فاسد شده‌اند. در زمان آب شدن یخ ماهی‌ها به آب‌شش‌ها نیز دقت کنید. پس از آب شدن یخ، نباید شاهد سرازیر شدن خونابه از آن باشیم.
  • اگر ماهی منجمد را بصورت فیله شده خریداری کرده‌اید به این نکته دقت کنید که باید فیله‌ها یکدست باشد و درآن لکه‌ یا تیرگی مشاهده نشود. فیله‌های درون یک بسته از نوع خاصی از ماهی همگی باید رنگی یکسان داشته باشند و تغییر رنگ در قطعات مختلف آن مشاهده نشود. نکات مربوط به انتخاب بهترین فیله ماهی را در مقاله ای با همین عنوان مطالعه کنید.
  • گوشت ماهی پس از خارج شدن از حالت منجمد باید انسجام خود را حفظ کند. اگر سفت باشد و یا بسیار نرم باشد نشانه فاسدشدن آن است. سفت یا نرم شدن گوشت ماهی علل دیگری نیز دارد که قبلا به طور مفصل به آن پرداخته‌ایم.
تصویر

می‌توانید قطعه‌ای از ماهی یخ‌زده را به‌طور آزمایشی گرم و یخ‌زدایی و بو کنید. اگر ماهی دارای بوی زننده و شدیدی بود فاسد شده است.

آزمایشی برای تست سلامت ماهی یخ زده

می‌توانید برای این منظور چاقویی را با حرارت بسیار داغ کنید. چاقوی داغ را در نقاط مختلف ماهی فرو کنید. بعد از این کار اگر چاقوی شما بوی زهم شدیدی شبیه به گندیدگی گرفت ماهی یخ‌زده شما فاسد شده است و باید به‌طور جدی از مصرف آن خودداری کنید.

تصویر

نکات تکمیلی در حفظ سلامت ماهی

  • حتماً در زمان خرید از جایی معتبر و خوش‌نام خرید کنید.
  • برای اطمینان بیشتر از سلامت ماهی و مراحل بسته‌بندی از برندهای معروف و بسته‌بندی‌شده استفاده کنید. این محصولات از زمان تهیه و عرضه به بازار به خوبی مراحل بهداشتی را سپری کرده‌اند.
  • حتماً به تاریخ‌مصرف و انقضاء محصولات ماهی یخ‌زده و فیله ماهی منجمد دقت کنید.
  • بیشتر باکتری‌هایی که عامل فساد و خراب شدن ماهی هستند در قسمت‌های لزج آن و محتویات روده‌ای جای دارند؛ بنابراین اگر ماهی با بصورت زنده خریداری می‌کنید، اهمیت تمیز کردن و شستشوی آن قبل از فریز کردن را در نظر بگیرید.
  • سعی کنید در زمان انجماد ماهی در فریزر، آن‌ها را روی‌هم قرار ندهید. این کار سبب می‌شود که هوای سرد و مناسبی که از فساد جلوگیری می‌کند به‌خوبی به همه بخش‌ها منتقل نشود.

با رعایت نکات ایمنی در خرید ماهی و همچنین رعایت صحیح بسته‌بندی و نگهداری آن، می‌توانید به‌راحتی از طبخ ماهی‌های لذیذ در ماه‌های متمادی لذت ببرید و ماهی تازه و خوش طعمی را در سفره های خود شاهد باشید.

اگر مصرف کننده همیشگی ماهی هستید به صفحه دستور پخت ماهی ایناس سری بزنید و آشپزی با ماهی سی بس را تجربه کنید.

تصویر

دیدگاه‌ها

تعداد نظرات:
0
نظر خود را وارد کنید
اطلاعات این زمینه شخصی است و به صورت عمومی نمایش داده نمی‌شود.
محتوای این فیلد خصوصی است و به صورت عمومی نشان داده نخواهد شد.

آیا می‌دانید؟

یکی از قوی‌ترین آنتی‌اکسیدان‌ها که از تشکیل سلول‌های بدخیم در بدن انسان جلوگیری می‌کنند اسید چرب امگا ۳ است. منبع اسیدهای چرب امگا ۳ را در ماهی سی‌بس بیابید.